neděle 29. ledna 2012

Posuď knihu podle obalu #3

Nedělní meme od SYKI @Knižní doupě

Zahrada bestií - Garden of the Beasts
Autor – Jeffery Deaver
Počet stran - 464
Vydáno – 2004
Nakladatelství - DOMINO

Anotace
New York, rok 1936. Američan německého původu Paul Schumann je mafiánským hrdlořezem, jenž proslul svou geniální taktikou a zásadou přijímat pouze „spravedlivé“ zakázky. Poté se mu však jedna nájemná vražda nezdaří. Schumann je dopaden a postaven před nelítostnou volbu: buďto zabije Reinhardta Ernsta, nacistického pohlavára blízkého samotnému Hitlerovi, nebo jej americká spravedlnost pošle do Sing-Singu a odtud na elektrické křeslo.
Sotva se Paul ocitá v Berlíně, strhává se vražedná honička, při níž nebezpečí a zrada číhají na každém kroku. Během následujících osmačtyřiceti hodin Schumann vytrvale pronásleduje Ernsta, zatímco po něm zběsile pátrá bezpečnostní aparát Třetí říše v čele se zarputilým důstojníkem kriminální policie.

Obálka
Opět se pokusím porovnat originální obálku s tou českou. Za českou se skrývá práce nakladatelství DOMINO a je znát, že se drží jednoho trendu. Dotisky a nově vydávané knihy od J.Deavera jsou velice vyvedené, jednoduché a ladí k sobě. Vyobrazení Braniborské brány v nočním Berlíně a hákový kříž dává jasně najevo o čem kniha je a přitom neprozrazuje příliš. Někomu se může zdát depresivní, ale mě naopak znázornění svítání jakýmsi způsobem dodává naději.



Americká ani Britská obálka se mi moc nelíbí. Nedokážu přesně definovat proč, ale jsou takové strohé a nic neříkající. Dát na UK obálku cosi, co připomíná egyptskou masku mi přijde nevhodné. Ale třeba to má nějaký význam, jen si ho nejsem vědoma. U jedné z amerických verzí je mezi text vmáčknut koňský průvod s nacistickou orlicí, což je docela působivé, ale obrázek by si zasloužil mnohem více místa, než mu bylo dopřáno.

Ne vždy jsou cover verze stejné nebo horší než původní originál, a tady je to jasně znát. Mému oku daleko více lahodí české obálky, než ty zahraniční. Tedy alespoň co se týká obálek ke knihám Jefferyho Deavera.

Kristiana Alex


Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)