úterý 6. března 2012

Nemám žádné jméno - představení knihy

Dnes 6.3. se v Paláci knih Luxor konala jedinečná akce. Představení knihy Nemám žádné jméno autorky Dagmar Hilarové. Silná osobní zpověď mladé dívky o pobytu v Terezíně. Příběh v podobě deníku protknutý básněmi, příběh, který získal několik literárních cen, ačkoliv v češtině vychází poprvé. Nechci odhalovat mnoho, protože si myslím, že tuto knihu opravdu stojí za to si přečíst, nicméně nejen samotný příběh, ale i cesta k vydání byla plna nástrah.  
Datum 6.3. nebyl vybrán náhodně. 6.3.1943 dostala patnáctiletá Dagmar povolávací rozkaz k transportu. 

Dagmar Hilarová v 70.letech publikovala v československém tisku ucelené ukázky z knihy, ve formě povídky byla též publikována v německém překladu. Tak se s příběhem mladičké Dagmar seznámila světoznámá nizozemská spisovatelka Miep Dieckmann. V roce 1978 přichází s nabídkou, že by příběh mohl být zpracován v Nizozemsku. Spojení s tak známou spisovatelkou je prestižní příležitost, a tak souhlasí. Bohužel smlouva s holandským nakladatelstvím je vyhotovena v originále a ne v němčině, ve které spolu obě spisovatelky komunikovaly, a přestože podíl je jim připsán půl na půl, Miep Dieckmann je uvedena jako jediná autorka.

Dagmar Hilarová se bohužel tolik touženého vydání nedožila, přesto i díky úsilí jejího syna Evžena Hilara a všech, kteří mu byli ochotni naslouchat, si dnes můžeme toto dílo přečíst.

Pro mě už samotné ukázky, které zazněly v Paláci knih Luxor, byly velice dojemné. Byly otevřené, upřímné, a i přes nízký věk Dagmar, velice dospělé.


Láska

Po duze tvých očí
šplhám
a překonávám vzdálenost

Když je někomu šestnáct
proniká samotu
s očima zavřenýma
aby ji viděl
aby ji potěžkal
rukama zchromlýma
čekáním

Mé jméno bylo CV 190
Ach ano těší mě
Kam večer
Do divadla
Tam přece nesmíme
Ani na koncert kosů
nikam
...
Úryvek básně z knihy Nemám žádné jméno


Velice děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk, ale především za odhodlání, které vložilo do vzniku této knihy. Věřím, že v tomto případě jednou pro vždy pravda zvítězí.


11.3. 2012 ve 22:05 Český Rozhlas 2 Praha bude vysílat stejnojmenný rozhlasový pořad "Nemám žádné jméno", který připravila Bronislava Janečková a Daniel Moravec

aktualizace: více o příběhu se můžete dočíst na webových stránkách, které vytvořil syn Dagmar Hilarové Evžen Hilar 

4 komentáře:

  1. Já se na tohle těším... vím, že je to trošku ironie, těšit se přečíst si něco takového, ale ... už se těším, až si to přečtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zní to trochu divně, těšit se něco takového, ale ten příběh, a potažmo celá kniha, je velice strhující a zaslouží si se konečně zhluboka nadechnout českého vzduchu.

      Vymazat
  2. Moc hezký článek, dovolím si šířit po sociálních sítích. Tomáš

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)