středa 14. března 2012

RC Review: Žhavé zprávy

Žhavé zprávy – Hard News
Autor – Jeffery Deaver
Počet stran – 260
Vydáno – 2001, 2012 dotisk
Nakladatelství – DOMINO

Anotace

Začínající dokumentaristce Rune nadělil osud do vínku víc ctižádosti než pudu sebezáchovy. Pracuje v televizi jako pomocná kameramanka, ale umíněně míří za svým cílem – špičkovým zpravodajským pořadem Aktuality, který patří k nejsledovanějším v zemi. A ví, s čím do něj prorazit. Dostal se jí do rukou dojemný dopis Randyho Boggse, vězně odsouzeného za vraždu, kterou údajně nespáchal – a co víc, za vraždu bývalého šéfa Runiny televizní stanice.
Jenže Rune netuší, jak silně se může o svoje žhavé téma spálit. Svým úsilím podepisuje Randymu i sama sobě rozsudek smrti. Jde jí po krku profesionální nájemný vrah, její práci se stavějí do cesty nejneuvěřitelnější potíže. Randyho život ve vězení visí na vlásku. Někdo se rozhodl sprovodit ze světa chystanou reportáž i všechny její aktéry. Pravý vrah je Rune mnohem blíž, než tuší...

Recenze

Žhavé zprávy jsou třetí ze série s potrhlou Rune, mladou kameramankou, která se pouští do dovážného pátrání za pravdou. Na stůl se jí totiž dostává dojemný dopis Randyho Boggse. Ten se snaží dovolat spravedlnosti dřív, než ho ve vězení zabijí. Sám netuší proč mají na něho spadeno, ale cítí, že když něco neudělá bude brzy konec.

 Rune se pouští do boje s vedením televizní stanice a zjišťuje za čí vraždu vlastně Randy ve vězení je. A není to nikdo jiný než bývalý šéf stanice Network. Zkoumá každičkou stopu, hledá svědky, dělá rozhovory jak s Randym tak s jeho rodinou, známými, se svědky. Aby toho nebylo málo musí se postarat o malou dceru své bývalé spolubydlící. Ta se beze slova sbalila, odjela do Bostonu a malou Courtney nechala na Runině houseboatě. Nejen že na to Rune není připravená, ale sama neví co si počít s tak malým stvořením. Co takové dítě jí? Nosí ještě plínky? Kdo jí bude hlídat? Přes počáteční nejistotu se pomalu stává náhradním rodičem a s Courtney se stávají parťáky. 

Randy vkládá do Rune veškeré naděje a doufá, že reportáž by mu mohla zajistit pozornost a snad i otevření procesu. Na scéně se objevuje Jack Nestor. Kdo je a proč se chystá do New Yorku se můžeme pouze domnívat. Ale hraje značnou roli spolu s Piper Suttonovou – hlavní moderátorkou Aktualit, Lee Maiselem – producentem, i s mladým stážistou Brandfordem.

Rune se prokousává zvraty které nastávají, zradou člověka, kterému obětovala množství času a úsilí, i „mateřskými“ povinnostmi. Přes všechna úskalí se jí podaří reportáž natočit, ale ta mizí i se všemi podklady, které k případu měla. Někdo si totiž nepřeje, aby se začal hledat skutečný vrah. Takže Hopperova smrt nejspíš nebyla jen náhoda.

Kniha je psaná prolínajícími se kapitolkami několika postav. Má velice plynulé přechody mezi vyprávěním Rune, Randyho, Piper a Jacka a dává nahlédnout do myšlenkových pochodů všech zúčastněných. Osobně si myslím, že tento Deaverův román patří mezi ty hodně dobré. Hlavní motiv je sice relativně jednoduchý – mladá reportérka chce získat uznání, ale vývoj děje je zajímavý.
Přečetla jsem jí během jednoho dne a i když nepatří mezi romány, které nemůžete odložit je výborně sepsaná a vřele doporučuji. Myslím, že nemám co bych vytkla, ba naopak jsem uvítala, že je to sice třetí pokračování s Rune, ale není potřeba číst je po sobě. I bez předchozích dílů je jako samostatný román pochopitelný.

"Pak policista navrhl, že by obě dívky měly odjet k pyrotechnikům a počkat tam, dokud mu neskončí služba, a malá holčička se zeptala: "Dostanu zase granát? Prosím!"

Velice děkuji nakladatelství DOMINO za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)