sobota 2. února 2013

Review: Vážná tajemství

Vážná tajemství – Grave Secrets
Autor – Kathy Reichs
Počet stran - 400
Vydáno – 2012
Nakladatelství – BBart

Anotace

Doktorka Temperance Brennanová a tým nadace soudní antropologie přijíždí na místo, kde roku 1982 napadli vojáci guatemalskou vesnici Chupan Ya a znásilnili a pozabíjeli všechny ženy a děti. Antropologové nemají v ruce jediný záznam o celé události, jen tuší, že se tu před dvaceti lety stalo něco strašného. Musejí čelit zákeřným útokům a Tempe se znenadání ocitá v nebezpečné pavučině mocenských, finančních a vědeckých zájmů, které daleko přesahují guatemalské hranice. 

Recenze

V pořadí již pátý román od Kathy Reichs s antropoložkou Temperance Brennan. Tentokrát převážně na půdě Guatemaly, kde se účastní vykopávek zmasakrovaných vesničanů a částečně v Kanadě. A nebyla by to Temperance, kdyby někomu pořádně nešlápla na kuří oko.

Tempe je s přáteli v Guatemale, kde se snaží identifikovat a vykopat ostatky vesničanů, kteří byli zmasakrováni během roku 1982. Převážně se jedná o ženy a děti, což je pro Tempe opravdu těžké, protože si dokáže představit tu hrůzu, kterou prožívali ti, kteří přežili a našli své děti, dcery rozsekané mačetami. Podařilo se jim jediné – vhodit je do studny a uchovat jim alespoň nějakou identitu. Nejen ale takovým hrůzám musí Tempin tým čelit. Neodbytně se k nim snaží dostat reportér Ollie Nordstern a Temperance je požádána o pomoc při odkrývání jímky, která pravděpodobně obsahuje lidské tělo, protože se pohřešují čtyři mladé dívky. Jednou z nich je i dcera Kanadského velvyslance.

Sice se podaří vyndat z jímky lidské tělo, podle všeho dívčí, ale návladní Díaz ostatky zabaví. To se nelíbí jak Temperance, která je ale bezmocná vůči guatemalským zákonům, tak detektivu Galianovi. Aby toho nebylo málo, někdo přepadne Tempiny přátele Carlose a Molly. Carlose zabijí a Molly je ve vážném stavu v nemocnici. Policie však tvrdí, že nešlo o cílený útok, ale o loupežné přepadení. Proč si ale nezvali peníze ani tak žádaný americký pas?

Temperance a Galiano se nenechají odradit a hledají další stopy a další těla. Podaří se najít další tělo dívky a zatknout i jejího vraha, ale otázkou zůstává – kdo a proč – chce znemožnit identifikaci těla z jímky. Mezitím se podaří objevit i další dvě dívky. Dceru velvyslance a její kamarádku. Obě jsou v pořádku v Kanadě. Díky tomu musí čelit Temperance dalšímu problému. Problému s azurově modrýma očima – detektivu Andrew Ryanovi. Jako by se celý vesmír rozhodl to Tempe pořádně zavařit. Galiano a Ryan jsou staří přátelé ze školy.

Tempe se podaří zjistit, že je dna z dívek byla těhotná a proto pravděpodobně zemřela, ale nedává jí žádný smysl, proč by někdo bránil tomuto vyšetřování. A co má společné zmizení a smrt mladých guatemalských dívek s vykopávkami na kterých předtím pracovala? Proč měl Nordstern u sebe poznámky o kmenových buňkách?

Vážná tajemství jsou unikátní v tom, že se neocitáme ve známém prostředí pro Tempe, a tak je odkázána n a pomoc zvenčí. Opět se ukazuje, že Kathy Reichs umí napsat perfektní román plný záhad, ale také romantiky s muži, kteří pořádně zamávají Temperance a jejími city. No a taky nás nechá pořádně tápat, který muž vlastně v jejím srdci zvítězí.

Má vážená kolegyně vám bude dělat společnost.“
Pracně jsem se snažila pochopit, jak to myslí.
Proč?“ opakovala jsem.
Nedalo se jí věřit. Byla slabá a měla sklon k panice. Ne jako vy.“ Proč mě Lucas nezastřelí?

2 komentáře:

  1. Já teď díky Tobě začala číst první díl a jsem zatím po asi 150 stránkách spokojená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší. :) Já už četla všechno kromě Smutného pondělí.

      Vymazat

Hlavně slušně :)