pátek 31. května 2013

RC Review: Co bude dál?

Co bude dál - What Comes Next
Autor - John Katzenbach
Počet stran - 452
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Domino

Recenze

Co má společného mladá šestnáctiletá nevyrovnaná dívka se starým vysloužilým ovdovělým profesorem psychologie? Oba cítí, že je jejich život u konce. A stačil jediný moment, který tuto nesourodou dvojici spojil neviditelným poutem, které pro neznalé nedává smysl. Adrian začíná bojovat s časem – proti možným únoscům Jennifer, proti zrádnosti vlastní mysli, proti pomíjivosti života.


Jennifer je rozhodnuta konečně uskutečnit vydařený útěk z domova. V té chvíli se na nepatrný okamžik setkává s Adrianem, který zrovna vyslechl verdikt lékaře o svém zdravotním stavu. Tento jediný moment spojí jejich životy. Jennifer je vtažena do bílé dodávky, ve které seděl muž a žena, a na ulici po ní zůstává jen růžová kšiltovka Red Sox. Adrian si není vlastně jistý, co viděl a zda to, co možná viděl, bylo opravdu tím, čím se mu zdálo.  

Na místní policejní stanici se pouští detektivka Terri Collinsová do dalšího pátrání po Jennifer. Není to poprvé, co se pokusila utéct a tentokrát to vypadá, že svůj plán dotáhla do zdárného konce. Do jejího hledání se přimotá i Adrian, kterého do domu Jennifer dovedlo ponoukání ze záhrobí. Jeho přítomnost totiž naplňují halucinace spojené s nemocí. A tak vidí a slyší svou mrtvou ženu, mrtvého bratra Briana a nakonec i mrtvého syna Tommyho. Terri se za nic na světě nelíbí jeho pátrání na vlastní pěst, a jeho názory jí připadají zcestné. Ale sama někde uvnitř tuší, že jeho hypotézy nemusejí být nutně nepravdivé.


Značná část děje je zaměřena na pátrání Adriana a také Terri, ale především jde o boj s vlastní příčetností v případě Adrianových přeludů. Přestože si totiž uvědomuje, že nejsou reálné, není schopen bez nich fungovat a hlavně udržet myšlenku a sílu na nalezení Jennifer – cesty k tomu, kde ji má hledat. Druhou a nedílnou součást tvoří věznění Jennifer – vývoj jejího psychického a fyzického rozpoložení -, a pak psychologie únosců a toho co dělají. Inteligence a chladnokrevnost iracionálního uvažování - přesvědčení, že tvoří umění, že jsou pouze inovativní a že je jednou svět bude obdivovat a pochopí. Tandem milostné dvojice věznitelů doplňuje obecenstvo, pro které vysílají online reálný příběh s Jennifer – Číslem 4.

Ač se na první pohled může zdát, že je kniha jen o únosu a hledání ztracené dívky, hlouběji můžete objevit něco, co je hodně zajímavé. Řekla bych, že se příběh točí kolem touhy, kolem toho, co každého v životě pohání kupředu, co ovládá naše chování a jednání. Kolem tenké hranice, co je dobré a co špatné. Je to o tom prchavém momentu, kdy se přehoupnou morální zábrany na špatnou stranu vah, aniž bychom si toho byli vědomi. 

Připadalo jí, že otázka, co dělají, je neskonale důležitější než otázka, komu to dělají, a že by se na to měla vztahovat trestněprávní výjimka. Byli obchodníci s fantazií. A to, namlouvala si Linda v duchu, by mělo mít větší váhu než peníze

     Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství DOMINO.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)