pátek 28. června 2013

RC Review: Hostinec

Originální název - L'Auberge
Autor - Julia Stagg
Počet stran - 240
Vydáno - 2011
Nakladatelství - Domino

Recenze

Co dokáže rozvířit poklidné hladiny malého městečka? Co jinak tiché starousedlíky ve francouzském Fogas dokáže zvednout ze židle? Přistěhovalci z města, a nedej bůh, aby to byli Angličané. A hůř, koupili Hostinec a chtěli po Francouzích, aby jedli anglické jídlo. Pro Lornu a Paula Webstra to měl být nový začátek. Jak se ale zdá, možná to bude ještě rychlejší konec. Anebo taky ne.

Fogas je typické malé horské městečko a každá změna je starousedlíky, potažmo starostou Paponem nelibě snášena. A když se dozví, že jejich Hostinec koupili Angličané je z toho pozdvižení. Papon to rozhodně nechce nechat jen tak. Se sobě vlastní vypočítavostí a manipulativností chce dosáhnout svého. Bohužel i dobrák Christian přispěje svou troškou na do mlýna, leč nevědomky a Webstrovým způsobí pořádné potíže. Čím víc se starosta snaží házet klacky pod nohy Hostinci a jeho novým majitelům, tím víc se začínají tiše bouřit místní. Ručička na vahách se začíná pomalu obracet jinam.


Autorka pracuje se zajímavým tématem národnostní nevraživosti, usedlostí a jistou staromódností odříznutých komunit. Nečekaně ale do příjemného jednoduchého děje zapracovala i paranormálno, které je bráno jako něco samozřejmého a nenarušujícího okolní dění. Jazykově jsem hodně ocenila způsob vyjadřování Paula a Lorny, kteří se snažili mluvit francouzsky a jejichž gramatika byla velice špatná. Nebo když ostatní zkoušeli mluvit anglicky.

Ač to byl velice nerudný a sobecký muž, líbila se mi postava starosty, který se sice neštítil ničeho, ale na druhou stranu se ukázala i jeho světlejší stránka. Každý z obyvatel Fogas měl své světlé i stinné stránky a vzájemné vztahy nebyly vždy úplně oboustranně pochopeny. Nechyběla ani trocha romantiky, ale zůstala v pozadí a na povrch se dostávali věci z minulosti, příčina zformování charakteru všech aktérů.  

Hostinec je nečekaně vtipný, zajímavý román, který dokáže čtenáře mile překvapit vývojem situací. Současně odkrývá i bolestivá témata, která se mohou dotknout každého bez ohledu na to odkud je nebo kým je.

Kam ten svět spěje, když se široko daleko nenajde pořádný chlap, který by pomohl mladému děvčeti nasadit sněhové řetězy? A ji to snad ani nepřekvapovalo, což se mu zdálo ještě horší.

 Za poskytnutý recenzní výtisk velice děkuji nakladatelství Domino.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)