neděle 1. září 2013

Review: Mlčící dívka

Originální název - The Silent Girl (Rizzoli & Isles #9)
Autor - Tess Gerritsen
Počet stran - 288
Vydáno - 2012
Nakladatelství - Knižní klub

Recenze

„Říká se, že Čínskou čtvrť obcházejí duchové. Tohle místo je prostě prokleté.“ Vypadá to, že duchařské povídačky mají v něčem pravdu. Na střeše činžovního domu je nalezena mrtvá žena, oděná v černém s oddělenou rukou a přeťatým krkem. Jane Rizzoli a Maura Isles se opět chystají najít vraha. Není někdy ale lepší nechat to být a mlčet?

Pro Mauru Isles jsou důkazy všechno. Je jedno, co s případem udělají a na koho ukazují. Ona je racionální soudní patoložkou, která pouze interpretuje zjištěné důkazní materiály. V tuto chvíli však ukazují na policistu a to jí při řešení nového případu nepomáhá. Od ostatních vnímá odpor, opovržení – vždyť ona by měla stát na straně dobra a ne potopit jednoho z nich. Přesto je rozhodnuta plně se soustředit na případ a na nadcházející návštěvu Juliana, mladého dospívajícího chlapce, který jí zachránil život.


Jane se s kolegou Barry Frostem a detektivem Johnny Tamem, který se ujímá tlumočení v Chinatownu. Všechno začíná nasvědčovat tomu, že jde o něco víc než jen jednu vraždu. Jane přemýšlí, co může mít společného s masakrem před devatenácti lety v restauraci Červený fénix a se zmizením dvou dívek. Mrtvých přibývá, na všech místech činu jsou nalezeny stopy vedoucí k čínské legendě - Opičímu králi Sun Wu-kchung. Jak zapadá kamenná opice, která podle legendy ožila, do celého příběhu? Jane neustále vrtá hlavou i fakt, že vdova po Jamesi Fangovi bojuje za vraha jejího muže, kuchaře Wu Wej-Mina.


Devátý příběh s Jane a Maurou je zajímavý především svým prostředím a propojením čínské legendy se současností. Vzájemně se prolínají prakticky tři případy z minulosti a současnosti a nutí všechny hledat hodně hluboko v důkazech. Pro Jane se současný případ stává osobní ve chvíli, kdy jí záhadná postava zachrání život. Manžel by byl raději, kdyby se případu vzdala, ale to by nebyla Jane. Ke všem starostem musí řešit i vztah své matky s bývalým detektivem Korsakem, který by si rád její mámu vzal. To se však nelíbí jejím dvěma bratrům.

Mlčící dívka je hodně zajímavý příběh, který se v průběhu děje hodně mění. Je akční, inteligentní i vtipný a zároveň odhaluje dosti odporné věci. Pro jedny je rodina a čest všechno, jiní mají o společně tráveném čase jinou představu. Až konec ukáže, kdo je mlčící dívka a jakou hraje roli v celém vyšetřování.


“Vím, že tě nemůžu přesvědčit, aby sis to s tím případem rozmyslela,” řekl, “jenom chci, abys věděla, že mi to dělá starosti.”
“Beru na vědomí,” povzdechla si.
“Jane, nemůžu si to vyhnat z hlavy. To, jak jsi vypadala, když jsi tehdy přišla domů. V naprostém šoku. Šaty celé od krve. Takhle otřesenou jsem tě neviděl od …”

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)