středa 23. října 2013

Podzimní napětí s Dominem #14 - Kathryn Dance

U mě se podíváme na trilogii s Kathryn Dance.

Hlavní postava Kathryn Dance se poprvé neobjevila v samostatném románu, ale jako epizodní postava v knize Hodinář (2006), která je součástí série s Lincolnem Rhymem. Už zde ale nejednoho čtenáře zaujala, protože byla naprostým kontrastem k právě zmíněnému vyšetřovateli.  Své schopnosti plně rozvinula ve „vlastní“ knize Spící panna, která vyšla v roce 2007. Kathryn Dance je speciální agentka z útvaru CBI (California Bureau of Investigation) specializující se na kinezii, neboli řeč těla a ke své práci využívá nejen to, co člověk řekne, ale především co neřekne a jak se u toho chová.

Mimo práci je to obětavá matka dvou dětí, vdova a milovnice originální folklórní hudby, kterou společně se svou kamarádkou sbírá. Ve světě zločinu, který ji obklopuje ale stále hledá lásku a pochopení. Od svých začátků, kdy se soustředila pouze na kinezii, si postupem času osvojuje některé techniky, které jí naučil Lincoln. Přesto zůstává expertkou právě na lidské chování a také na to, jak obcházet vedení a zadělávat si na problémy. :-) Občas totiž ví, že má pravdu, ale řeč těla není fyzický důkaz, který by mohl obstát u soudu.

Kathryn Dance se objevila nejen ve svých třech knihách (Spící panna, Kříže u cesty a Tvůj stín), ale jak už jsem říkala, objevila se v sérii Lincolna Rhyma – v Hodináři a poté v Hořícím drátu. Naopak Lincoln se objevil zatím v poslední knize XO – Tvůj stín. Takhle kniha je unikátní nejen z hlediska osobní zainteresovanosti Kathryn do případu, ale také v tom, že speciálně k ní vzniklo hudební CD, na které Jeffery Deaver napsal písně, které se v knize objevují.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)