středa 16. října 2013

Podzimní napětí s Dominem #9 - Lisa Jackson - Osamělá smrt

   
První ukázka ze série Alvarezová&Pescoliová - Osamělá smrt

   Detektiv Selena Alvarezová se svezla na židli u svého stolu. Nebylo ještě ani sedm, ale musela se prokousat celým stohem různých dokumentů. Její mysl se však bez ustání vracela k případu dvou zavražděných žen, které se našly zhruba před měsícem a které spojoval stejný způsob smrti.

   Obrázek jejich těl – tak jak tam byly zanechány ve sněhu napospas vražednému mrazu nahé, přivázané ke stromu a s roubíkem v ústech – jí naháněl husí kůži. Za posledních několik let se v okrese Pinewood a okolí našlo jen pár mrtvol, a vesměs šlo o nehody při lovu, rybaření, lyžování nebo turistice. Kdysi jednoho běžce napadla a téměř roztrhala puma, čas od času skončí špatně domácí roztržky, podnícené alkoholem nebo drogami, případně pistolí či jinou zbraní, která je právě po ruce. Ale vraždy, ty se v těchto končinách nikdy nepáchaly. A vícenásobné ještě méně. Sériový vrah v této díře? Neslýchaná událost. 

   Přesto tomu všechno nasvědčovalo.
   Stačilo se podívat na monitor a prohlédnout si fotografie mrtvých těl Emily Kerryové a Niny Salvadoreové, žen, které neměly nic společného. Tedy kromě toho, že se ocitly v blízkosti vraždícího
psychopata.

   Kliknutím myši otevřela fotografii mrtvého těla první oběti, Emily Kerryové. Pak klikla ještě několikrát a na monitoru se objevily další obrázky: kopie jejího řidičského průkazu, které dodal registr vozidel státu Idaho, fotografie havarovaného zeleného Fordu Eclipse se štítkem s nápisem Místo činu 1 a záběr na osamocený jedlovec v zasněženém údolí, k jehož kmeni byla nebohá žena přivázána, označený nápisem Místo činu 2. Poslední obrázek ukazoval vzkaz, který vrah přibil nad hlavu oběti: její iniciály, E K, napsané hůlkovým písmem za hvězdičkou. Ta byla nakreslená na papíře a zároveň vyrytá do kůry stromu přibližně třináct centimetrů nad její hlavou. Technici ve vyřezané hvězdičce našli stopy krve. Patřila oběti.

   Při pohledu na bezvládné tělo učitelky z Boise zaskřípala Alvarezová zuby. Neměla žádné nepřátele. Vdávala se před dvěma lety, neměla žádné děti. Zůstal po ní zcela zdrcený manžel. Vypověděl, že odjela navštívit rodiče do Whitefish. Jeho slova později potvrdilo i vyšetřování. Rodiče a bratr zavražděné byli bez sebe žalem a zlostí. Bratr neustále naléhal na policii, jeho: „Najděte tu zrůdu, která tohle provedla!“ jí pořád znělo v hlavě. 

   „Pracujeme na tom,“ zopakovala si Alvarezová v duchu, když otevřela spis a podívala se na kopii vrahova vzkazu. 

   Hvězdička, podobající se zářezu do stromu nad hlavou oběti, se nacházela nad písmeny:
  E   K

  Proč? přemýšlela Alvarezová. Co to pro vraha znamená? Úřad šerifa prověřoval lidi, kteří Kerryovou naposledy viděli, ale nic nezjistil. Domnívali se, že jde o ojedinělou vraždu, dokud nenašli další ženu zabitou stejným způsobem. 

  Alvarezová opět klikla myší a na obrazovce se objevil další obrázek, předešlému podobný natolik, až z toho tuhla krev v žilách. Nahá žena s dlouhými tmavými vlasy byla přivázána ke stromu. Jiné místo, avšak až děsivě podobné tomu prvnímu. 

   Druhá oběť se jmenovala Nina Salvadoreová, pracovala coby programátor a pocházela z Reddingu v Kalifornii. I ji našli přivázanou ke stromu v opuštěném údolíčku v pohoří Bitterroot. Tělo se nacházelo dvě míle od jejího vozu, Fordu Focus, z něhož zbyla sotva identifikovatelná koule červeného laku, plastu a plechu, která se našla o několik týdnů dříve. 

   Hvězdička vyřezaná do stromu nad hlavou Niny Salvadoreové se tentokrát nacházela v odlišné pozici vůči tělu. Vrah zároveň na místě činu zanechal trochu jiný vzkaz. Tentokrát totiž, ačkoliv hvězdičku načrtl na standardní kancelářský papír, připsal jiná písmena. Zdálo se, jako by do sebe zapadly oba páry iniciál: 
E           SK      N 

   Jakou hru s nimi vrah hraje? Chce s nimi nějakým způsobem komunikovat? Pokud chtěl vraždy jen označit, proč nenapsal jednoduše EK a NS, podle pořadí a jmen mrtvých žen? Proč iniciály míchal?

   Alvarezová přivřela oči. Považovala se za počítačového mága, takže ve snaze zjistit, jestli ona písmena něco neznamenají, použila hned několik programů. Na nic ale nepřišla.

Anotace

Každá z těch čtyř žen by si jistě vychutnala romantickou jízdu zasněženými hlubokými lesy v Montaně, kdyby... kdyby si ji za svou oběť nevybral vrah. Zabiják kousek po kousku uskutečňuje svůj geniální plán, jehož důmyslnost policie nedokázala ještě dostatečně ocenit. To se ale brzy změní...

Detektivky Alvarezová a Pescoliová doufaly, že se konečně objevil případ, na němž si vybudují kariéru, ale tohle připomíná spíše noční můru. Vědí jen to, že vrah své oběti záměrně vystavil nesnázím, pak sehrál roli zachránce, trochu si se svými oběťmi pohrál a nakonec je nechal zemřít přivázané ke stromu. Stop je žalostně málo, vlastně jen vrahovy záhadné vzkazy, a neutěšenou situaci ještě zhoršuje neodbytný pocit, že pachatel se na svůj vrcholný výstup teprve chystá.

Když Jillian Riversová otevře oči, zjistí, že je uvězněna v nabouraném autě. Vysvobodí ji muž, který o sobě tvrdí, že je horský vůdce. Přestože je mu Jillian vděčná, cosi ji na něm znervózňuje... (www.dominoknihy.cz) 

Série

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)