čtvrtek 16. ledna 2014

Review: Hřbitov nadějí

Originální název - Broken (Will Trent #4)
Autor - Karin Slaughter
Počet stran - 374
Vydáno - 2011
Nakladatelství - Domino

Recenze

Sára Lintonová se po letech vrací do rodného města na svátky díkůvzdání. Hrůzu, která ji ochromuje z minulosti, musí odsunout na druhou kolej, protože v Grantu se děje něco divného. A za vším stojí žena, která zavinila smrt Sářina manžela. Kvůli ní umírají další a Sára je rozhodnuta to zastavit.

V Grantu je nalezena mrtvá studentka. Místní policie se pustí do vyšetřování, ale všechno se děje moc rychle. Podezřelý napadne policisty, Lena opět stojí opodál a všechno sleduje. A pak jde všechno z kopce. Chlapec se k vraždě přizná, ale následně se sám zabije v zadržovací cele a na stěně vlastní krví zanechá vzkaz, že on dívku nezabil. Sára ho jako dítě měla často ve své ordinaci a je přesvědčená, že chlapec s IQ kolem osmdesáti bodů by nebyl schopný něčeho takového. V zápalu zuřivosti, že by Leně opět mohla projít další smrt, zavolá Amandě Wagnerové, šéfce GBI a do Grantu přijíždí Will. Toho nevítá však místní policie s otevřenou náručí.

Pro Willa není tahle práce zrovna jednoduchá. Musí se obejít bez Faith, která doma čeká na termín porodu a tak je odkázán sám na sebe a na případnou pomoc Sáry. Ta je ale předpojatá a Will si musí o situaci udělat obrázek sám. Když se setká s Lenou, je mu jasné, že bude ještě těžší, než si myslel. Lena je totiž přesvědčená, že svou práci vyšetřovatelky dělá dobře a nehodlá ze své pravdy ustoupit. Nic ale v tomhle případu není černobílé. Kromě dvou mrtvých se objevuje další a teorii, že šlo o vraždu v afektu, to strhá. K tomu Will najde pravé místo činu, kde mladou dívku někdo brutálně chladnokrevně zavraždil. Otázkou ale je, proč by někdo místní studentku chtěl mrtvou.


V tomto románu je hlavní děj stočen k Sáře a její nenávisti vůči Leně. Vysvětluje se, proč ji tak nesnáší a proč je rozhodnuta zastavit dění v Grantu. Chtě nechtě se musí vypořádat s faktem, že lidé se na ní dívají jinak, že ti, které si pamatuje, nejsou tací, jak si myslela. Dozvídá se víc o Willovi a jeho vztahu s Angie a připouští si, že ji to k něm nějakým způsobem táhne, i když v srdci stále chová lásku k Jefferiemu.

Čtvrtý díl ze série s Willem Trentem je opět něco jiného. V žádném případě se nedá říct, že by se opakoval vzorec předešlých knih. Případ je zamotaný a na povrch vyplouvá plno nepříjemných skutečností. Nevinné oběti nejsou až tak nevinné. Kvůli lásce k vlastnímu dítěti jsou mnozí ochotni udělat opravdu hodně. Možná i krýt vraždu. Konečně se také dozvídáme, kdo je ta tajemná žena, která Sáře poslala dopis, o kterém mluví v Genesis. Podle mého je tahle kniha trochu slabší, ale spíš je to absencí Faith a jejích uštěpačných poznámek.

„Promiňte, byl jsem v Allisonině autě a …“ Prolistoval stránky a ukázal jí špatně čitelné písmo. „Nejde to,“ dodal. „Prostě to nejde.“
Sára si uvědomila, že Will se na ni od chvíle, kdy vstoupil do kuchyně, ani jednou nepodíval. Tvářil se poraženecky, jako by ho bolelo každé slovo, které vypustil z úst.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)