čtvrtek 16. října 2014

Review: Jezero snů

Originální název - Dream Lake (Friday Harbor #3)
Autor -  Lisa Kleypas
Překlad - Jana Vlčková
Počet stran - 376
Vydáno - 2014
Nakladatelství - Domino

Recenze

Pokud jste pesimista, tak jako Alex Nolan, je docela dost obtížné věřit tomu, co vidíte. Obzvlášť ve chvíli, kdy jste jediný kdo „to něco“ vidíte. A když se k tomu všemu všichni kolem vás zblázní, žení se, zakládají rodiny, je to jako poslední rána. Protože Alex pevně věří tomu, že on si něco takového nezaslouží a že se víc a víc přibližuje životnímu stylu svých rodičů. Setkání s plachou Zoe mu sice dává jakousi naději, ale jeho přesvědčení je neoblomné.

Alex Nolan je opravdu pohledný chlap, jenže jeho život s ním pořádně zamával. Vlastně ale už na začátku tušil, že to takhle dopadne. Oženil s ženou, o které věděl, že je pro ni důležitější majetek než cokoliv jiného a tak rozvod nebyl pro nikoho překvapením. Kromě manželství mu krachnul stavební projekt, zemřela sestra a oba bratři se vrhli vstříc lásce. Jediným světlým momentem se mu stávají chvíle, kdy se pouští do oprav domu svého bratra. V něm se také setkává se Zoë, která mu zamotá hlavu a s duchem, o kterém je ze začátku přesvědčený, že je jenom výplodem jeho alkoholem omámené mysli.

Už od začátku Zoë i Alex pociťují vzájemnou přitažlivost, ale oba jsou si také vědomi toho, že je tenhle vztah bude na jeho konci hodně bolet. Alex odmítá přijmout fakt, že by s ním někdo mohl být a že by si něčí lásku zasloužil. A Zoe tuší, že nebude dost silná na to, aby všechno tohle napětí ustála, aniž by projevila to, co k Alexovi opravdu cítí. Na pozadí tohoto rodícího se vztahu se odehrávají kouzelné a záhadné okamžiky historie, do které je zapletena Zoëina babička a tajemný duch.

Jezero snů je třetím dílem volně navazujícím na Duhovou ulici a děj se paralelně odehrává právě s příběhem Duhové ulice. Oproti prvním dvěma příběhům je v něm mnohem více kouzel a tajemství. I tak je ale protkán romantickou linií a čtenářky si tento román určitě zamilují. Fandit tady můžete mnohým – Zoë, Alexovi, tajemnému duchovi nebo Zoëině kamarádce nebo babičce. S každou postavou se objevuje jeho svět a jeho minulost.

Osobně doporučuji přečíst od Lisy Kleypas prvně Duhovou ulici a následně Jezero snů. Nepřipravíte se o požitek z příběhů, které se odehrávají před romancí Alexe a Zoë. Ač nejsem fanynkou „sladkých příběhů“ Lisa Kleypas dokáže své příběhy něčím okořenit a pozvednout. U Jezera snů si můžete příjemně odpočinout, a ač je konec celkem předvídatelný, vyvrcholení je pěkně zapeklité a prostoupené magičností. Všechny knihy Lisy Kleypas mají jedno společné – naději a víru v lásku. A kdo by v téhle uspěchané přemodernizované době rád alespoň na chvilku neuvěřil, že je tohle všechno možné?

Na Zoëin řev Alex reagoval poměrně rychle. Na nic nečekal a hnal se k ní. Viděl, jak vylétla z kuchyňky – oči navrch hlavy, v obličeji celá popelavá. „Co se děje?“
„Pa-pavouk,“ vykoktala ochraptěle.
„Tady je,“ volal na něho duch z kuchyně. „Ta potvora skáče z jedné skříňky na druhou.“

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)