sobota 20. prosince 2014

Review: Morantologie

Originální název - Moranthology
Autor - Caitlin Moran
Překlad - Petra Jelínková
Počet stran - 307
Vydáno - 2014
Nakladatelství - Host

Recenze

Že by novinařina, potažmo novináři museli být upjatí, nudní a precizní? Tak na tohle předem zapomeňte. V Morantologii Caitlin Moranové se dozvíte, jak moc chtěla být novinářkou, jak moc, ale opravdu moc chce o všem mluvit ( a samozřejmě psát), i to jak pařila s Lady Gaga. Na několika stránkách se s humorem, sarkasmem a nadsázkou dozvíte mnohé z jejího života a nečekaně snadno si ji oblíbíte.

Morantologie je vlastně takový výcuc toho, čím si během let autorka Caitlin Moranová prošla. Od prvních pokusů, kdy měla napsat sloupek do významných novin jako teenagerka, až po rozhovory se slavnými osobnostmi, kdy vám o nich řekne všechno bez obalu. Kniha je rozdělena do čtyř částí s opravdu trefnými názvy. Část I. - Kofein, Krotitelé duchů a marihuana, Část II. - Homosexuálové, transsexuálové, dámy a internet, Část III. - Rodičovství, politika a nóbl témata a nakonec Část IV. - Nadšení, rady a úmrtí. V každé části najdete zapálené obhajování něčeho, co by podle vás za takovou námahu asi ani nestálo. Najdete tam poučné příběhy ze života, ze života Caitlin, ze života jejích přátel, ze života obyčejných lidí i britské smetánky. Především tam najdete pořádnou kupu humoru.


Osobně si myslím,že nejlepší kousky jsou ty, kdy se pouští do popisování, komentování a kritizování britských seriálů jako je Panství Downtown nebo Sherlocka. To se skutečně pobavíte. I kapitola, kdy se Caitlin snaží zasadit pomocí sociálních sítí o to, aby byl film Krotitelé duchů označován jako ten nejlepší film, jaký kdy byl natočen. Její snahy o to, aby něco tak „bezvýznamného“ dostalo prostor, to je skutečně ohromující. Ale zpět k Panství Downtown. Tenhle seriál jsem nikdy neviděla, ale podle toho, co jsem se od autorky dozvěděla, a že ona opravdu ví, o čem píše, je to něco, co prostě vidět musím. Už jen pro tu srandu a kalhoty bratrance Mathewa.

Některé kapitoly jsou čistě ženské. Jako takové hubnutí. I s tímhle tématem si Caitlin poradila po svém. Její úvahy a závěry toho, jak všichni, bez ohledu na to, jak moc nebo málo jsme slavní lžeme o tom, jak se nám podařilo zhubnout jsou famózní. Faktem je, že kdo by ochotně přiznal, že ráno běhal do kopce, funěl, cpal do sebe studenou vařenou řepu a pak doufal, že to zabere (a že to jednou dovolenou neposere)? Patřím k těm, kteří si o celebritách rádi něco přečtou a hodně se bavím při popisu, jak snadno zhubla po porodu, jak nemusela nic dělat a podobně. Když to pak čtete sepsané v knize jako je Morantologie, říkáte si, že prostě na tom něco bude.

Pozor, vedle humorných a vtipných témat se autorka pustila i do takových, která až tak veselá nejsou. Smrt Michaela Jacsona, Amy Winehouse, Elizabeth Taylor a nakonec i tragická smrt Caitlin Moranové. Tahle smrt není smutná, vlastně ani tragická, i když podle mého se občas tragicky cítí Pete, manžel Caitlin, který musí v posteli, totálně unavený, vymýšlet, co by mu nejvíce chybělo, kdyby umřela. Závěr toho všeho? Obdivuji Peta, že to s Caitlin vydrží a obdivuji Caitlin, že dokáže vydržet se svými myšlenkami, než je dotlačí na papír. A její myšlenky si musí přečíst.

2 komentáře:

  1. Tak tuto knihu si musím přečíst. Jsem zvědavá jak se mi bude líbit. Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že bude. Něco je méně vtipné, něco hodně, něco šlo trochu mimo mě, ale hlavně jsem se bavila, takže myslím, že si v tom každý najde to svoje :) A děkuju.

      Vymazat

Hlavně slušně :)