čtvrtek 13. března 2014

Review: Duhová ulice

Originální název - Rainshadow Road (Duhová ulice #2)
Autor - Lisa Kleypas
Počet stran - 308
Vydáno - 2014
Nakladatelství - Domino

Recenze

Lucy by do všeho nejraději praštila. Jak mohla přehlédnout to, že jí Kevin zahýbá s její vlastní sestrou? Ještě že má svou práci umělecké sklářky. Tam si připadá milovaná. A občas se dějí zázraky. Takové, o kterých nemůže nikomu říct. Ale i Sam Nolan má svá skrytá tajemství.  Tak jak Lucy miluje sklo, Sam miluje svou vinici. A jejich náhodné setkání na pláži zamíchá kartami, osud posune svou střelku trochu jiným směrem.

Lucy celý život žila ve stínu své sestra. Alice těžce onemocněla a tak musela Lucy být potichu, musela poslouchat, musela se smířit s tím, že Alici všechno prochází. I po tom, co je dávno zdravá. Pak u sebe objevila zvláštní schopnost a lásku ke sklu. Té se držela a nakonec se z ní stala velice uznávaná sklářka. Vlastně měla všechno, co by si mohla přát – snoubence, milovanou práci, pěkný byt a příslib budoucnosti. Jenže Alice si vždycky vzala, co chtěla, tentokrát sáhla ale hluboko. Když Kevin oznámí Lucy, že se s ní rozchází a že se Alice k němu stěhuje, do jejich bytu, má Lucy pocit, že se jí zbortil svět. Naštěstí v sobě najde dost sebeúcty, aby Kevina hodně rychle poslala k čertu. Sama sedá na kolo a uhání pryč z města. Musí někam, kde bude moct vymyslet, co dál a pláž se zdá být jako skvělé řešení.

Sam už si zvykl, že se s klidným životem samotáře může rozloučit. Když do jeho života vtrhla neteř Holly, jeho bratr Mark se snoubenkou Maggie a adoptovaný bulldog Renfield, začal žít trochu jinak. Ale ženu do svého osamělého života vpustit nechce. Když náhodně narazí na Lucy, říká si, že by mu přesně taková jedině komplikovala život. Jenže život je komplikovaný. Lucyini rodiče odmítají připustit, že by měli Alice zaplatit svatbu s Kevinem. Jedině, že by Lucy souhlasila. Alice dokáže myslet opravdu jen na sebe, a tak přichází s dokonalým plánem. Kevin musí přesvědčit Sama, aby si s Lucy vyšel. Jejich rodiče uvidí, že se přes to Lucy dostala a Alice zase vyhraje. I když Sam souhlasí, před Kevinem tají fakt, že už jeho bývalou zná. Protože si zakládá na upřímnosti, Lucy všechno řekne a společně sehrají pěkné divadlo.

Z nezávazné romance, vztahu založeného na fyzické přitažlivosti a sexu se pomalu stává něco jiného. Pro oba je to nečekané, ani jeden nehodlá jít s pravdou na světlo. Mělo to být jen na chvilku. Pokud jeden řekne dost, druhý se nebude ptát a ukončí to. A Lucy říká dost. Ví, že takhle dál nemůže a že lže akorát sama sobě. S pocitem, že se jí v životě opravdu nic nedaří, otevírá email, který jí nabízí východisko. Její rozhodnutí, zda odejít z Friday Harbor jí staví před volbu – její životní sen, nebo se zkusit otevřít lásce? Sam si tvrdohlavě a zarputile stojí za svým, on se nechce vázat. O co přichází, však zjišťuje značně pozdě.

Druhý díl série Friday Harbor je zaměřený na život druhého z bratrů Nolanových. Tentokrát je středem dění Sam a mladá dívka Lucy. Přestože by se na první pohled mohlo zdát, že se jedná o další romanticky laděný román, v tomto díle autorka sáhla trochu i do nadpřirozena. Každý si zázraky, které se v Duhové ulici odehrávají, může vysvětlit po svém, ale je to tak trochu kouzelné. Něco mi připadalo uvěřitelné, něco méně. Možná i proto na mě tahle kniha nepůsobila tak tuctově. 

Přestože je hlavní postavou Sam, autorka hodně kladla důraz na ženskou sílu. Ve spoustě knih se při šťastném konci setkávám s tím, že se vlastně hlavní hrdinka vzdala svého snu, toho co chtěl a po čem toužila pro lásku. Lisa Kleypas však nechává Lucy vyhrát víc, než jen lásku a tentokrát musí bojovat všichni a zkusit víc. Po dočtení Duhové ulice možná začnete věřit na zázraky a kouzla.   

Uvědomil si, že by se projev náklonnosti mohl vymknout jeho kontrole, a radši zvedl hlavu. Setkal se s pohledem omámených zelených očí. Lucyina porcelánová pleť získala narůžovělý nádech. Lucy ho ovívala horkým dechem a posilovala tím jeho vzrušení.
Uhnula pohledem. „Viděli nás,“ zašeptala.
Sam, stále ponořený v barvitých představách, pocítil podrážděnost. Odmítal mít s těmi dvěma cokoliv společného. Nechtěl si s nimi povídat a ztrácet s nimi čas. Chtěl se věnovat své ženě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)