středa 12. března 2014

Review: Vánoce ve Friday Harbor

Originální název - Christmas Eve at Friday Harbor (Duhová ulice #1)
Autor - Lisa Kleypas
Počet stran - 211
Vydáno - 2014
Nakladatelství - Domino

Recenze

Občas by to chtělo malý zázrak. Takový, který vám pomůže znovu žít. Nebo konečně? Mark Nolan by rád žil, tak jako dosud, to by ale musel vrátit čas před nehodu, při které zemřela jeho sestra a jemu zůstala na krku její šestiletá dcera Holly. Oba se musí naučit žít jinak, jinde a spolu. Mark by pro Holly udělal cokoliv, jenže sehnat „novou“ mámu není jednoduché a Mark o něco takového vlastně ani nestojí.

Mark Nolan je takový normální chlap, který žije ve svém bytě, má krásnou přítelkyni a vlastně mu nic nechybí. Se sestrou ani dvěma bratry se nijak zvlášť nestýká, a tak ani netuší, že po náhlé tragické smrti sestry dostává do péče její malou dceru. Ví, že do jeho bytu holčičku přivézt nemůže. Jedinou možností zůstává vinice bratra Sama. Společnými silami se pouštějí do života ve třech. Sam pomáhá Markovi s výchovou Holly a Mark se zapojuje do rekonstrukce domu. Týdny plynou a Holly od matčiny smrti stále nemluví až do okamžiku, než se setká s Maggie. Tohle setkání v obchodě s hračkami se stává pro všechny osudové.

Ani Maggie to neměla v životě jednoduché. Už jednou byla zamilovaná, vdaná a šťastná, ale zákeřná nemoc jí jejího milovaného muže vzala a ona je odhodlaná si nikoho takhle blízko k srdci nepustit, protože ví, jak taková ztráta bolí. Při setkání s Holly ale vidí, o co v životě přichází. Jenže Mark je arogantní blbec a ona se přeci s někým takovým odmítá zaplést. Přestože jí rodina podporuje, Maggie se snaží si od Nolanových držet odstup. Jak to tak ale vypadá, místní obyvatelé jsou rozhodnuti Maggie jednoho z Nolanových hochů dohodit.  

Od začátku jsem s Markem soucítila. Představa, že jste hozeni do vody bez záchranného kruhu a nikdo se ani neobtěžoval zeptat, zda umíte vůbec plavat je děsná. A přesně tak se cítí Mark, když zjistí, že má vychovávat Holly. On, který nikdy o dětech ani neuvažoval. Je to sice chlap, který má své dobře hýčkané ego, ale na druhou stranu se v průběhu objevují stránky o kterých ani on sám nevěděl. Nedokázal si představit, jak by ho výchova malé holčičky mohla změnit. A ať chce nebo nechce (a on chce), pro Holly se stal tátou.

Maggie byla něco jako čisté dobro. Svým přímým jednáním s Holly, její podporou fantazie sice Markovi leze na nervy, ale i on v ní vidí něco, co v žádné jiné nenašel. Příjemné bylo, že se nenechá jen tak oblbnout, ukecat tím, co by jí snad Mark mohl slibovat a přesto si k němu nenápadně hledá cestu. 

Vánoce ve Friday Harbor je prvním ze dvou příběhů, které jsou v českém vydání ukryty v knize Duhová ulice. Pro některé je tvorba autorky Lisy Kleypas známá, pro některé je novou tváří. Nicméně tato autorka napsala už přes dvě desítky knih. Ve svém žánru – romance a historické romance, patří mezi ty, které opravdu psát umí a ukazuje to i v této knize. Možná to není nic překvapivého a nečekaného, ale příběh je napsán velice poutavě, ukazuje, jak těžké je vyrovnat se se ztrátou někoho, koho milujete a jak obtížné je otevřít se někomu dalšímu.

Den před Díkůvzdáním Maggie vyzvedla Holly ve vile a odvezla ji k sobě.
„Platí pozvání i pro mě?“ zeptal se před odjezdem Sam.
„Kdepak, jenom pro holky,“ usadila ho se smíchem Holly.
„Co kdybych si vzal paruku? Anebo mluvil vysokým hlasem?“
„Strýčku Same,“ odpověděla vesele dívenka, „ty jsi ta nehorší holka na světě!“

1 komentář:

  1. Páni o autorce jsem sice něco málo slyšela, ale vůbec jsem netušila o co jde a přitom to zní jako něco, co by se mi přesně mohlo líbit. Děkuji za krásnou recenzi :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)